divendres, 21 de novembre del 2014

Houston, salvem a Indiana Jones!

(A partir de la visualització d’una escena de la películas d’Indina Jones de l’arca perduda, hem extret un seguit d’idees per realitzar tots els apartats del nostre treball)

Indiana Jones s’enfronta amb els perills de la jungla peruana amb la intenció d’aconseguir una estàtua d’or a un antic temple el qual s’hi accedeix només a través d’una cova excavada a la muntanya. 


APARTAT A


L’única manera d’aconseguir l’estàtua és canviar-la per un cos amb el mateix pes i deixar-ho al mateix lloc. Com és un gran arqueòleg, hi ha estat anys estudiant, sap que la figura pesa 35N. Per tant, a l’hora de fer el canvi, decideix intercanviar-la per un sac de sorra que el seu pes a la Lluna és de de 8N. Si iguala el pes, no succeïrà res, però en canvi, si el supera o el disminueix, es destruirà “la cambra subtarrànea””. Què succeirà?
a.       Per saber si ho aconsegueix intercanviar l’estàtua: troba el pes del sac de sorra a la Terra. Sabent que la gravetat a la Lluna és g=1,6 m/s2


APARTAT B



Quan l'agafa comencen a desprendre’s petites pedres del sostre de la cova. Sabem que al cap de 5 del despreniment cau la roca més grossa, de 15 kg i 4 m de llargada, situada a l’inici de la cova. Aquesta mesura 10m d’alçada, Indiana en mesura 1,80m i pesa 85kg. Fuig desesperadament per salvar-se a una velocitat constant de 5,5m/s al cap de 2s del primer despreniment.
a. Esbrina amb les dades donades i els càlculs necessaris si Indiana Jones quedarà: atrapat, aixafat o tindrà sort i es salvarà.
b. Sí malauradament en l’exercici anterior els resultats han afirmat que no aconsegueix sortir, calcula quina a quina velocitat hauria d’haver anat per salvar-se
c. Calculeu l’energia potencial i cinètica d’Indiana Jones i de la pedra ens els instants 4s i 6s.



APARTAT C

Indiana per salvar-se de les pedres que des de la paret rocosa es projecten horitzontalment, corre a 5,5 m/s. Si cada una d’elles tenen una massa d’ 1Kg i van a una velocitat de 20m/s i resulta que una d’elles cau a la butxaca del pantaló d’Indiana Jones, de massa 85Kg. Calculeu la velocitat del  sistema en el moment posterior a l’incident (impacte).



APARTAT D


En el seu trajecte haurà de continuar superant obstacles. Indiana Jones es troba situat al final d’un pla inclinat de 40 m d’allargada sobre el pla inclinat. Per aquest comença circular una enorme roca esfèrica a una velocitat de 45 km/h i accelera fins aconseguir una velocitat de 50 km/h acabats els 40 m, llavors segueix a aquesta velocitat constant per una recte durant 100m que s’atura. Indiana Jones triga 1 segon a reaccionar i comença a córrer a una velocitat de 20 km/h per la recte durant els 100 m. 



a.       Podrà Indiana Jones escapar-se de la bola o serà atrapat per ella?

b.   Si la bola l’atrapa digues en quin punt serà respecte el punt de sortida de Indiana Jones (final del pla inclinat)

Fet per: Maria Cortés, Elisabet Forn, Steffi Parker i Irene Soler (1r Batx. A)


3 comentaris:

  1. SOLUCIONS PER APARTATS
    APARTAT A)
    SOLUCIÓ: a) pes inferior, no ho aconsegueix. Pes sac de sorra=30,625N
    APARTAT B)
    SOLUCIONS: a) aixafat b) v= 5,64m/s c) 285,625J, 0J, 0J, 73,5J, 1470J, 749,7J
    APARTAT C)
    SOLUCIONS: 5,67 m/s
    APARTAT D)
    SOLUCIONS: a) t bola = 10,3 segons t Indiana Jones = 19,18 segons (en els 100m)
    b) La bola atraparà a Indiana als 19,02 m

    ResponElimina
  2. SOLUCIONS DESENVOLUPADES:
    https://docs.google.com/document/d/196UMJnDJfbfriuN6HgcQPiIaESFyxkkRNqXGRmgcGgc/edit?usp=sharing

    ResponElimina
  3. A:
    Error en les solucions!
    Quan voleu aconseguir la massa del sac de sorra substituint valors en la fórmula P=m·g el pes és igual a 8 i vosaltres us heu equivocat i heu posat que el pes és igual a 5N. El problema acaba donant el mateix, pes diferent al de l’estàtua i per tant la cambra es derrumba, però s’ha d’anar més en compte.
    També amb frases com "El pes del sac de sorra és inferior al del sac.” que trobem a les solucions.

    B:
    Quan al principi de l’enunciat diu “al cap de 5” no especifíca cap unitat. Es pot veure, però, en l’esquema adjunt.

    L’apartat a l’he fet tot d’una manera diferent però els resultats són quasi idèntics i les conclusions les mateixes.

    Energia cinètica de la pedra a l’instant 6 (apartat c) trobo que a les resolucions us ha faltat un quadrat.
    Ec PEDRA = ½ · 15 · 9,8 = 73,5 J
    Correcció:
    Ec PEDRA = ½ · 15 · 9,8^2 = 720,3 J

    D:
    Les resolucions de l’últim apartat estan molt ben explicades i realment si es va allà sense saber fer l’exercici acabes entenent-ho tot!

    Consells:

    Per tal de que la persona que està fent l’exercici s’aclari una mica millor si ja heu posat que els apartats siguin A, B, C, etc jo faria que els subapartats fossin, per exemple, numeros per tal de no confondre amb més As, Bs i Cs.

    Alguna part del problema hauria pogut estar redactada d’unamanera més entenedora però estrictament parlant no he tingut cap problema al resoldre res per culpa d’això.

    Comentaris :)

    Ha sigut molt divertit fer aquest problema! M’ha agradat molt el que heu fet amb els vídeos i els esquemes del que passava han ajudat molt. Moltes gràcies companyes!


    Ana Pascual
    1r BATX A

    ResponElimina