divendres, 21 de novembre del 2014

Houston, quina closca llancem?

En Sandro, com cada tarda després d'acabar les classes, arriba a casa i encén la consola per jugar unes quantes partides al Mario Kart. Com sempre, tria en Luigi per competir. Durant les quatre carreres que ha realitzat, ha quedat empatat en punts amb el Mario, per tant, es decidirà qui serà el guanyador a la próxima carrera. La carrera comença malament pel Sandro, ja que se li ha calat el motor a la sortida. Però amb esforç i unes quantes dreceres, aconsegueix arribar a la segona posició a l'última volta, i es dona compte de que per davant seu està el Mario. A l'última recta, el Sandro passa pel costat de la planta piranya a 72km/h i observa que la meta està a 750 metres seu, però el Mario li porta una avantatge de 500 metres. Desesperat per guanyar i conscient de que el seu cotxe va igual de ràpid que el del Mario, recorda que porta al damunt dos objectes: una closca verda i una closca vermella. El Sandro posa pausa a la partida per utilitzar la física per saber quina serà la closca que ha de llençar per evitar que el Mario guanyi. Ell sap que si llença la verda aquesta anirà a una velocitat continua de 65m/s i que si llença la vermella, aquesta sortirà des del repòs a una acceleració de 8m/s^2. Quina closca haurà de llençar en Sandro per guanyar la cursa? Després de trobar i argumentar la teva resposta. Calcula:

a) La velocitat que portaría la closca vermella al cap de set segons

b) Calcula el instant de temps i la posició d'on xocaria la closca amb el Mario en cas de que en Sandro llancés la closca verda i en cas de que llancés la closca vermella

c) Calcula la força que necessita el Sandro per llençar la closca verda a 65m/s si sabem que aquesta pesa 5Kg

Fet per: Alejandro Molina, Oriol Uviedo, Ainoa García i Judith Arroyo

7 comentaris:

  1. Solucionari del problema junt a les respostes (cal iniciar sessió amb el correu de Houston al drive)

    https://drive.google.com/?authuser=0#my-drive

    ResponElimina
  2. Alhora de resoldre aquest problema he obtingut els mateixos resultats, exceptuant l'última pregunta, ja que arribo a trobar la quantitat de moviment, però com que no tinc ni el temps que tarda a llançar-ho, o l'acceleració amb què ho fa no he sabut trobar-la. I alhora de mirar el solucionari no s'explica com s'arriba aquest resultat. A part d'això trobo que la idea és molt original i la imatge està treballada. Per millorar el problema es podria fer calcular l'impacte que rep el Mario i potser afegir alguna pregunta de tensions.

    Zahara Juanola 1r Batx A

    ResponElimina
  3. He estat resolent el vostre problema i m'ha semblat molt interessant i divertit de solucionar la primera part. Tot i així, crec que hauríeu de tornar a donar un cop d'ulls a certs aspectes com l’ortografia i l’expressió.

    No he tingut cap problema amb les solucions donades fins que he arribat a l'apartat c que no sabia com fer-lo o per falta de dades o per mala comprensió del que em preguntàveu, llavors he mirat el solucionari i he vist que dividíeu la quantitat de moviment entre dos i que això us donava la força, suposo que utilitzàveu la fórmula de força és igual a quantitat de moviment dividit entre increment de temps, però no heu donat cap increment de temps a l'enunciat i heu posat a allà un dos dividint...

    Després només he trobat dues coses de l'enunciat que no s'entenien massa bé: la primera és que hauríeu d’aclarir que deixeu anar la closca vermella al terra i que, des d'allà, comença a velocitat inicial zero, perquè sinó pot causar problemes de sistema de referència que hem d’agafar, és a dir, que ens podríem imaginar que el Sandro la llença a velocitat inicial zero des de dins del cotxe i, per tant, des de fora el cotxe començaria a la velocitat inicial que portaria el Sandro en aquell moment.

    La última seria insistir en l'enunciat c perquè falten dades i si, tot i així, intentes fer el problema, aquest donaria zero, ja que, la closca verda heu dit al principi que va a una velocitat constant, és a dir MRU, per tant no hi actua cap força que la faci accelerar. Si volguéssiu “arreglar” l’apartat, jo substituiria la closca verda per la vermella, que si que va a MRUA.

    Per acabar, jo preguntaria, a més a més, la força amb la que la closca verda impacta sobre el cotxe del Mario i un altre apartat que digués: si el Mario ha estat parat 12 segons a causa de la closca i torna a arrencar amb una acceleració x fins a assolir una altra vegada els 20 m/s, quants segons abans haurà arribat el Sandro?

    He gaudit resolent aquest problema, tot i els petits inconvenients.

    Tere Puigferrat Pérez 1r Batxillerat A

    ResponElimina
  4. Aquest problema que acabo de resoldre m’ha semblat molt divertit i interessant. A més a més el que demanava tenia molt de sentit i relació amb el context de les carreres del Mario Kart.


    En el primer apartat els resultats que he obtingut han estat els mateixos que els del solucionari. Pel que fa al apartat b, l’he resolt directament com en el solucionari resolen l’apartat c, que no correspon a l’apartat c de l’enunciat, sinó que fa referència a la pregunta que es planteja al final de la introducció al problema. Tot i així, la conclusió a la que jo he arribat és la mateixa que la dels autors dels problemes. Per últim, el tercer apartat l’he resolt com he cregut, perquè l’últim pas del solucionari no l’he entès, no veig d’on surt el 2 pel qual divideixen la quantitat de moviment; ja que jo crec que amb la fórmula de F = Pt, si utilitzem l’increment de temps calculat anteriorment, hauríem de dividir l’increment de moviment entre 11,1s.


    Per altra banda, pel meu gust, a l’hora de fer el procediment, crec que falta posar les dades i anunciar les fórmules, ja que penso que de cara a que una altra persona vulgui entendre el que s’ha fet se li facilita la feina.


    Pel que fa millorar el problema, en la meva opinió, és una mica senzill, de manera que es podrien incloure altres conceptes que hem après al llarg del trimestre per millorar-lo. Així com allargar-lo una mica més fins al final de la cursa preguntat si amb l’efecte de llançar la closca vermella, i la conseqüent aturada del vehicle, qui seria el guanyador de la cursa. Per exemple, es podria afegir després de l’impacte de la closca alguna pregunta de xocs .


    Finalment, m’agradaria comentar que tot i que l’expressió s’hauria de revisar una mica, és un problema molt original i divertit de fer.


    Anna Sans

    1r btx A

    ResponElimina
  5. Despres de fer el vostre problema, tinc les següents opinions:

    1. Problemes amb l'enunciat. A cap lloc de l'enunciat he pogut trobar la velocitat del cotxe de Mario, pel que he deduït que la seva velocitat es la mateixa que la del cotxe de Luigi. Hem de dedüir també que la closca verda passa del repòs a obtenir una velocitat constant tant ràpidament que no es considera l'acceleració.
    2. Resultats i solucions. Per començar, no he pogut accedir a les solucions ni els resultats des de el problema al blog (les he demanat als creadors del problema). Per seguir, a les seves solucions tenen la velocitat de Mario, pel que les meves respostes son diferents. Finalment, a la pregunta c, on demanen la força que fa Luigi per llençar la closca verda necessitem la seva acceleració inicial. Ells utilitzen la velocitat com si fós l'acceleració.
    3. El problema es podria millorar especificant les coses ja anomenades anteriorment. Com només tracta temes senzills de cinemàtica podríem afegir-hi algun problema de dinàmica, caigudes, etc, o fer mes complicat l'enunciat.
    4. Crec que el dibuix està molt ben fet, especialment pel que fa al Luigi amb la cara del Sandro.

    ResponElimina
  6. El comentari anterior es meu (Teresa Imperial)

    ResponElimina