dilluns, 4 de novembre del 2013

Houston, tenim una nova modalitat olímpica


El comitè dels J.J.O.O. està fart de fer sempre les mateixes modalitats d'atletisme i decideix crear una nova modalitat, de manera que Usain Bolt es pugui emportar una altra medalla d’or i així estigui més a prop de superar a Micahel Phelps en nombre de medalles. 


La modalitat consiteix en que el corredor acciona una palanca que llança una pilota  de 0,5 kg cap amunt amb una acceleració constant, proporcional a la força aplicada pel corredor  durant 0,2 segons. Mentre fa això comença a córrer, accelerant uniformement durant uns instants i després es mou amb velocitat constant. Quan la bola arriba al terra, emet un soroll. Quan el corredor sent el soroll, té 1,5 segons per saltar. Si no ho fa dins el temps establert, queda descalificat.

Si analitzemla prova a nifellfísic, veiem que consta de les tres fases següents:
1.       En el tret de sortida una bola de 500 grams és projectada cap amunt pel corredor amb una acceleració constant durant 0,2 segons, després dels quals només hi actua el pes.
2.       El corredor surt corrents en el tret de sortida, accelera de forma constant durant uns segons i després es manté en MRU.
3.       En el moment en què la bola retorna a la seva posició inical fa un soroll molt estrident. El moment en què el corredor el sent té un temps de reacció de 1,5 segons, després dels quals ha de saltar el més lluny que pugui.

Dades :
    Distància de salt : 2/3 de la vi
    Gravetat: 9'8 m/s2
    Velocitat del so : 340 m/s

A partir d'aquest enunciat i les dades proporcionades digues:
a)      Quan temps trigarà la bola a aturar-se i quan a tornar a la posició inicial si l'acceleració és de 300m/s2 i la distància entre el punt des d'on es llança la bola i el terra és de 0,75 metres ?
b)      Quina ha estat la força aplicada a la bola i quina seria l'acceleració d'una bola de 250 g sotmesa a la mateixa força?
i.         La relació entre la massa de les dues boles i la seva acceleració és proporcional? Per què?
c)       Digues com de lluny arribarà el corredor en funció de la seva acceleració.
d)      Expressa la distància entre el corredor i la bola en passar el temps, suposant que el corredor té una acceleració de 1,5 m/s2 i que l'acceleracció que rep la bola és de 300m/s2

En els tres últims apartats considera que el corredor es mou en MRU durant el temps de reacció

Conceptes útils: funcions definides a trossos: http://www.vitutor.com/fun/2/c_11.html


Fet per: Enric Bocanegra, Edu Cuervo, Carlos Larriba, Enric Solé, Carla Fuster


2 comentaris: