diumenge, 10 de novembre del 2013

Houston, l'Ana s'apunta al circ!


L’Ana Botella s’està preparant per un gran esdeveniment: la substitució del Tortell Poltrona per pallassos sense fronteres. Així que decideix preparar un número de malabars per captar l’atenció dels jutges. Com que és una dona ambiciosa i amb traça en l’àmbit de l’espectacle i l’humor es proposa fer el número amb tantes boles com li sigui possible.

No obstant això, el seu espai de pràctica, el garatge on té guardat el seu cotxe de segona mà, té una alçada de 2,4 m  per tant no podrà afegir tantes boles com capacitat tingui sinó que es veurà limitada pel sostre.

 

A) L’Ana comença practicant amb tres boles, les quals tira amb una força de 3 N cada vegada.  A quina alçada arribaran, sabent que cada bola pesa 0,08 kp i que l’Ana aplicarà la seva força durant 0,1s.?


B) Quan l’Ana ja domina la tècnica, agafa una bola més i fa malabars amb 4. Però necessitarà tirar les boles amb més força per tal que tingui temps d’agafar-les totes (de manera que també les tirarà més amunt).
Si cada vegada que l’Ana afegeix una bola la seva força augmenta 0,3 N. (i tenint en compte el sostre), amb quantes pilotes aconseguirà fer malabars? (sabem que l’Ana és boníssima en això i, per tant, mai li caurà una pilota a terra si la trajectòria d’aquesta no ha estat modificada).
 
Fet per: Noa Pasqual, Joaquim Gil, Alvaro Gonzalez, Tomás Francesch, Gemma Graugés


3 comentaris:

  1. Respostes:
    a) arribaran a 0,7 m d'alçada
    b) l'Ana podrà fer malabars amb fins a 11 boles

    ResponElimina
  2. Hi ha un error a l'apartat a) del problema, ja que per calcular l'acceleració que té la bolamentre l'Ana l'empeny, heu utilitzat la força que fa ella sobre la bola, que és de 3N, quan de fet la força neta aplicada al sistema és de 2,2N (g=10ms-2) ja que cal restar els 0,8N que pesa la bola als 3N aplicats per l'Ana

    Enric Solé

    ResponElimina
  3. https://docs.google.com/a/fje.edu/document/d/1IOhlAe6my6d_x-Gg9O8-aE7Kkhl5ETzX90eSaS0SwtI/edit

    ResponElimina