dijous, 23 de maig del 2013

Houston, en Joan s'avorreix massa!


En Joan és sol a casa, avorrit de no fer res. Com que és un gran amant de l’electrotècnia, decideix posar-se a calcular diferents aspectes del circuit elèctric de casa seva.  Aquest circuit queda representat per l’esquema següent:



*CAL TENIR EN COMPTE QUE ELS CIRCUITS ELÈCTRICS DOMÈSTICS SÓN EN PARAL·LEL (tot     està pensat per 220V). Si erròniament consideréssim que es tracta d’un circuit en sèrie, això implicaria que no a tot arreu arriba aquesta tensió.

1)      En primer lloc decideix calcular la resistència equivalent generada per les bombetes si totes aquestes fossin incandescents. Sap que aquest tipus de bombetes consumeixen, cada una, una intensitat de 272,7mA.

2)      Per altra banda, amb totes les bombetes enceses a l’hora, decideix comparar la potència consumida si les bombetes fossin incandescents o si fossin bombetes LED. Cada bombeta LED consumeix una intensitat de 50mA.

3)      Finalment,  ara decideix apagar totes les bombetes i connectar una estufa elèctrica de 2000W a l’última habitació. Gràcies a les seves antigues investigacions, en Joan sap que la distància de cable que separa l’inici del circuit del final és de 50m, que la secció del cable és de 2mm2 i que la resistivitat del coure, material del qual està fet el cable en qüestió, és de 17 · 10 -9 Ω·m. Quina tensió es perd al cable i quina arriba a l’estufa?

1 comentari:

  1. Solucions:

    1) Re = 161,35Ω
    2) Diferència de potència = 245W
    3) V estufa = 212,52V
    V cable = 7,48 V

    Marc & Pere

    ResponElimina